شناخت اجزای بالمیل می تواند تا حد زیادی خریداران این تجهیز را از خرید خود مطمین سازد. به طور کلی آسیاب بالمیل دارای اجزای گوناگونی است که هر یک وظیفه به خصوصی را بر عهده دارند. عموما آسیاب بالمیل برای خردایش مواد گوناگون مورد استفاده قرار می گرد. ویژگی های این تجهیز سبب شده تا از آن بتوان در صنایع گوناگون استفاده کرد. در حال حاضر آسیاب بالمیل در ظرفیت ها و اندازه های گوناگونی طراحی و تولید می شود. در ادامه بیشتر به توضیح این تجهیز خواهیم پرداخت.

آسیاب بالمیل چیست و چگونه کار می کند؟

آسیاب بالمیل یا همان آسیاب گلوله ای بر مبنای حرکت آبشار گونه گلوله ها و مواد نسبت به خردایش آن ها اقدام می کند. به طور کلی این دسته از آسیاب ها دارای یک محفظه استوانه ای یا مخروطی شکل هستند. گلوله ها که حدود ۴۰ تا ۴۵ درصد از فضای بالمیل را اشغال می کنند، وظیفه اصلی خردایش را بر عهده دارند. مواد از طریق ورودی وارد آسیاب می شود. با استفاده از الکتروموتور تعبیه شده در دستگاه مواد اقدام به حرکت در محفظه خواهند کرد. سرعت بالمیل بین ۷۵ تا ۸۰ درصد سرعت بحرانی در نظر گرفته می شود تا به این ترتیب از چسبیدن مواد به جداره بالمیل جلوگیری شود. به کار گیری این سرعت سبب می شود تا حرکت آبشار گونه مواد به درستی انجام پذیرد. با انجام عمل آبشاری مواد در طول بالمیل خرد شده و از آن خارج می شوند.

اجزای بالمیل کدامند | آسیاب ریموند میل
بیشتر بدانید: مشخصات اصلی بالمیل

اجزای بالمیل

همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد، اجزای بالمیل می تواند تا حد زیادی در عملکرد و کارایی این تجهیز موثر باشد. به طور کلی آسیاب گلوله ای دارای اجزای گوناگونی است که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

الکتروموتور و گیربکس

یکی از مهمترین اجزای بالمیل، الکتروموتور و گیربکس است. به طور کلی وظیفه اصلی این تجهیزات تامین نیروی لازم برای دوران محفظه اصلی بالمیل است. به طور کلی بالمیل ها دارای انواع و سایز های گوناگونی هستند. به همین دلیل بسته به ظرفیت و اندازه ذره خروجی توان الکتروموتور و همچنین نوع گیربکس نیز متفاوت خواهد بود.

بیرینگ و یاتاقان

از دیگر اجزای بالمیل می توان به بیرینگ و یاتاقان اشاره کرد. به طور کلی درام تعبیه شده در آسیاب بالمیل به همراه تمامی متعلقاتش بر روی دو یاتاقان قرار خواهد گرفت. عموما یاتاقان هایی که در ساختار این دسته از بالمیل ها قرار داده می شود به دو نوع معمولی و بابیتی تقسیم بندی می شوند که بسته به شرایط موجود در کارخانه مشتری یکی از آن ها انتخاب می گردد.

لاینر

از دیگر تجهیزاتی که در بالمیل ها مورد استفاده قرار می گیرد، می توان به لاینرها اشاره کرد. به طور کلی لاینر ها وظیفه بسیار مهمی را در بالمیل ها ایفا می کنند. این دسته از تجهیزات جانبی دارای انواع مختلفی بوده و بسته به شرایط ماده و اندازه ذرات ورودی به بالمیل تعیین می شوند. به طور کلی لاینر ها دو وظیفه اصلی را در بالمیل ها ایجاد می کنند. یکی از آن ها جلوگیری از سایش بدنه درام دستگاه است. به طور کلی جنس لاینرها عموما سرامیک و یا لاستیک و حتی فلز در نظر گرفته می شود. به این ترتیب مواد با سختی بالا که در بالمیل تحت خردایش قرار می گیرند در وهله اول با لاینر ها درگیر شده و به مرور موجب سایش آن ها می شوند. وظیفه دیگر لاینرها لیفتینگ مواد است. به طور کلی لاینرها دارای شکل هندسی مختلفی بوده و همین شکل هندسی موجب بالابردن راحت تر مواد شود.

دیافراگم

از دیگر اجزای بالمیل صنعتی می توان به دیافراگم اشاره کرد. به طور کلی دیافراگم ها وظیفه دانه بندی را در داخل بالمیل بر عهده دارند. عموما دیافراگم هایی که در بالمیل ها مورد استفاده قرار می گیرند دارای شکل هندسی متفاوتی هستند. این دسته از تجهیزات عموما بسته به طراحی مورد نظر در بخش های مختلفی از بالمیل قرار خواهد گرفت. وظیفه اصلی این تجهیز آن است که ذرات در صورت رسیدن به اندازه معین به بخش بعدی از بالمیل و حتی خروجی برسند.

درام اصلی

یکی از مهمترین اجزای بالمیل درام اصلی است. به طور کلی این بخش از دستگاه عموما دارای شکل استوانه ای شکل بوده و مواد درون این بخش خردایش می شوند. به طور کلی سرعت چرخش درام بر اساس سرعت بحرانی مورد نظر در طراحی تعیین می شود. در ابتدا به منظور طراحی، سرعت بحرانی بالمیل تعیین شده و سرعت نهایی آن حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد سرعت بحرانی در نظر گرفته خواهد شد.